Czemu kawa jest tak lubianym napojem? Cóż w niej takiego niezwykłego?

Kawa to napój znany i chętnie spożywany już od wielu wieków. Ceniona jest ze względu na walory smakowe, ale nie tylko. Posiada ona bowiem charakterystyczne działanie, za sprawą którego zaliczana jest niekiedy do używek. Kawa zawiera bowiem kofeinę, środek dzięki któremu krew szybciej krąży. Kawa pomaga również w koncentracji i skupieniu uwagi na czynnościach. Z tego powodu wielu ludzi pije kawę codziennie rano, by pobudzić organizm do działania. Powinno się jednak mieć na uwadze, by nie pić kawy w nadmiernych dawkach, może to bowiem spowodować nieprzyjemne skutki dla zdrowia; przykładem jest między innymi zbyt wysokie ciśnienie.

Czarna kawa
Autor: Bill So
Źródło: http://www.flickr.com

W zbiorach i produkcji kawy w skali świata prym wiodą kraje Ameryki Południowej oraz azjatyckie. Bez wątpienia najbardziej ceniona w skali świata jest kawa brazylijska. Ceniona jest za wyjątkowe walory smakowe.

Serwowanie kawyna całym świecie wykształciło się bardzo wiele stylów i sposobów serwowania kawy. Parę z nich to sposoby uniwersalne, a zatem można wybrać się do kawiarni w dowolnym państwie, a pod danym określeniem będzie się kryło to samo. Przykładem może być caffe latte, czyli kawa (warsztaty baristów – https://www.mobilnybarista.pl/) przyrządzana z dużą dawką pianki mlecznej. Taka (corsini.pl/) to w zasadzie deser kawowy, gdyż nie jest bardzo mocna, a większą część napoju stanowi mleko. Kawę tę podaje się najczęściej w wysokiej szklance. Podobnie dla innych odmian kawy dopasowane są odpowiednie sposoby podawania. Ostatnio popularne stały się kawy z wzorami na wierzchu, sporządzanymi za pomocą mleka.

Autor: redcoon.pl

Palarnia kawy
Ziarna kawy zbiera się w postaci „zielonej”, a następnie poddaje się paleniu. Palarnia kawy to miejsce, w którym ten proces ma miejsce. Istnieją różne palarnie kawy, na przykład ogromne przemysłowe, a także małe, które palą kawę na życzenie klienta. W wybranych małych punktach tego typu można napotkać rozmaite promocje. Przykładem może być możliwość dowolnego wybrania przez klienta sposobu palenia ziaren. W miejscu takim stosowane są specjalistyczne urządzenia, które umożliwiają optymalny sposób palenia ziaren kawy. Bez wątpienia kawa świeżo palona (http://www.palarniakawyelephant.pl/?q=node/41) ma znacznie większe walory smakowe o tej wytwarzanej masowo.

Comments are closed.