Czy warto spożywać mięso? Jakie jesteśmy w stanie zyskać korzyści? O czym pamiętać?

Mięso właściwie zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, lecz jest jednocześnie idealnym źródłem cennego białka oraz żelaza. Warto dobrać mięso, tak więc zrezygnować z wołowiny oraz wieprzowiny, za to sięgnąć po kurczaka lub cielęcinę. W za bardzo wielkich ilościach czerwone mięso może przyczynić się do zawału serca, rozwoju nowotworów oraz cukrzycy.

produkty mięsne
Autor: U.S. Department of Agriculture
Źródło: http://www.flickr.com
Kwestia konsumowania mięsa powoduje wiele kontrowersji, a spór między wielbicielami mięsa a wegetarianami trwa już bardzo długo. Ci pierwsi najzwyczajniej preferują mięso i nie wyobrażają sobie obiadu bez tego rodzaju porcji jedzenia, zaś wegetarianie twierdzą, że mięso jest szkodzi i należy go unikać. Właściwie produkty mięsne są nam konieczne, lecz w normalnych ilościach, nie każde mięso jest też konieczne w naszej diecie – sprawdź pod tym adresem. Poza bardzo ważnymi odżywczymi składnikami, mięso oferuje też zbytnio wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, jakie są najzwyczajniej niezdrowe.

Najbardziej niezdrowe są mięsa czerwone. Z kotleta, golonki, boczku albo żeberek najkorzystniej w zupełności zrezygnować.

Jeżeli ten tekst jest według Ciebie warty uwagi, to kliknij ten link. Zaprezentowane tam wiadomości też Cię zainteresują – to niezwykle użyteczne informacje (http://www.sweet-home.pl/670,Cukiernia_Warszawa_Ursynow.html).

Jednocześnie, podział mięsna na białe i czerwone czasem budzi sporą ilość wątpliwości, stąd też na przykład dietetycy dzielą mięso – sprawdź naszą propozycję – białe oraz czerwone sprawdzając zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, podobnie królik czy struś, pomimo że ma ciemne mięso. Czerwone mięsa to przede wszystkim wieprzowina, wołowina a także baranina. Mięsa białe mają nie tylko mniej tłuszczu, zawierają także większą ilość dobrych dla zdrowia tłuszczowych kwasów nienasyconych niż niedobrych dla zdrowia nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe są szkodliwe, ponieważ spożywane w dużych ilościach mają wpływ na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi.

wołowina
Autor: Międzybrodzkie Makarony
Źródło: Międzybrodzkie Makarony
W konsekwencji tworzyć się może miażdżyca, mogą pojawić się problemy z sercem, jakie będą prowadzić do zawału. Nienasycone kwasy działają zupełnie odmiennie, gdyż chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi. Mięso jednocześnie to najlepsze źródło białka (obok mleka i sera). Zawiera różnorodne konieczne aminokwasy, takie jakich organizm sam nie może wytworzyć. Są one niezbędne do budowy tkanek. Jest korzystniej przyswajalny niż białko roślinne. O jakości mięsa może świadczyć także to, jaka firma je produkuje, na przykład jaki to producent kiełbas, taki jak ten: , o tym też powinniśmy pamiętać.

Comments are closed.