Czym cechują się restauracje

Jedziemy w Polskę. Powracamy z urlopu, wybieramy się na nie, wyprawa jest długa, albowiem drogi u nas nie najlepsze, robimy się więc głodni. W którym miejscu się zatrzymać, by odpocząć, pysznie zjeść, nie popsuć sobie samopoczucia i nie spędzić następnych godzin na wypatrywaniu apteki? Jest kilka drogowskazów, jakie pomogą nam dobrać odpowiednie miejsce.

ciekawa restauracja
Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com

Przede wszystkim miejsce do parkowania. Kiedy stoi na nim jeden bądź dwa samochody, nie radzę zatrzymywać się. Bo, co prawda zapewne jedzenie (wędzony kindziuk) otrzymamy prędko, jednakże wątpliwej jakości. Dobra renoma restauracji roznosi się szybko – ludzie świetnie wiedzą, gdzie możemy dobrze zjeść. Pełny parking – tym bardziej jeżeli są to pojazdy z lokalnymi rejestracjami, to doskonały znak. Wstępujemy po czym rozglądamy się. Obserwujemy oraz wąchamy. Jeżeli wnętrze jest piękne, zadbane – to duży plus. Ale ważne także, jak pachnie. Sztuczne odświeżacze mym zdaniem dyskwalifikują lokal. Bo po pierwsze zaświadczają o tym, że właściciele nie cenią tego, co naturalne, a to już spory minus, po drugie – że być może chcą coś zatuszować. Na przykład woń starego tłuszczu z wnętrza kuchni. Świetna restauracja wonieje jedzeniem. Świeżym pożywieniem. To otwiera apetyt, powoduje, iż chce nam się tutaj zostać. Nie jest jednak dobrze, kiedy wszystkie okna zamknięte są na głucho i jesteśmy skazani jedynie na zapachy smażenia i gotowania. Ma być świeżo i pachnąco. Przewietrzone pomieszczenie + pyszne zapachy – to duet perfekcyjny. okwinebar.com/restauracja-winiarnia-sklep/

jedzenie w restauracji
Autor: Kent Wang
Źródło: http://www.flickr.com

Uwaga na nazbyt wyszukany, kosztowny i ekskluzywny wystrój w zwykłej knajpce przy szosie. Nie jest to reguła, ale częstokroć zdarza się tak, iż właściciele wydali już tak ogromne pieniądze na urządzenie wnętrza, że zabrakło ich na resztę, czyli trafionego kucharza i najlepsze jadło. Naturalnie miło, jeśli ładny jest także widok za oknem. To nie jest decydujące, ale na pewno lepiej się czujemy oraz bardziej nam wszystko smakuje, kiedy nie patrzymy podczas obiadu na stację benzynową bądź wytwórnię cementu. Jedzenie to nie jedynie zaspokajanie głodu – powinniśmy karmić każde zmysły.Otwieramy menu. Jeżeli jest zbyt długo, to zły znak. Zaś jeszcze gorzej, jeżeli na jednej stronie jest menu włoskie, na następnej greckie, a na koniec polskie ze swojskim schabowym, bigosem a także kaszanką. Zaświadcza to o tym, iż właściciel nie mają projektu na swoją restaurację. Z pomocą nadchodzi nam internet. Warto wpisać w przeglądarkę: ciekawe restauracje we Wrocławiu.

Comments are closed.