Czym jest proces chłodzenia produktów? Jaką rolę w tym odgrywają komory chłodnicze?

Komora chłodnicza jest to pomieszczenie chłodzone, w którym przetrzymuje się żywność, a to pomaga w obniżeniu jakości łatwo psujących się artykułów spożywczych. Najbardziej ważnym ich zadaniem jest chłodzenie świeżej, początkowo schłodzonej oraz mrożonej żywności.

W warunkach chłodniczych musimy trzymać tego typu produkty, rodzaju jak mięso, jaja i produkty mleczne, lecz również pozostałe, jak ryby, warzywa oraz napoje. Jednak przechowywanie tak wielu różnych produktów znaczy, iż powinniśmy uwzględnić wiele czynników.

Chłodnia, mrożonki
Autor: Ben Schumin
Źródło: http://www.flickr.com

Tego rodzaju produkty, rodzaju mięso są “martwe”, znaczy to bowiem, że proces psucia się produktu zaczyna się niezwykle szybko – zaraz po uboju. Pozostałe rodzaje żywności, takiego rodzaju jak owoce i warzywa są jednakowoż “żywe”, co oznacza, że ich metabolizm nie zatrzyma się po zbiorach, tak więc ażeby zapobiec zaniżaniu się ich jakości, powinniśmy utrzymywać je w warunkach najbardziej odpowiedniej temperatury oraz wilgotności.

Wilgotność ma bardzo duże znaczenie dla mięsa, choć utraty wilgoci nie widać od razu po produkcie, natomiast jej konsekwencją jest konkretne pomniejszenie zysku ze sprzedaży na podstawie masy, a nie wycofanie ze sprzedaży. Poszczególne przetwory oraz napoje mleczne warto przechowywać w temperaturze niższej od pewnej wartości, żeby zapobiec wystąpieniu reakcji chemicznych i procesów mikrobiologicznych, które mogłyby spowodować pogorszenie jakości takich produktów. Zdecydowanie jak komory chłodnicze to pojęcie jakości żywności jest niezbędne (sprawdź informacje). Pojęciem takiego typu definiuje się zarówno własności fizyczne, lecz także wrażenia zmysłowe konsumentów.

Do czynników jakie odczuwa każdy z nas zalicza się kolor, zapach i konsystencję. Własności fizyczne obejmują rodzaje skażenia bakteryjnego, procesy chemiczne i ilość dodanych środków konserwujących. Jakość żywności możemy zapewnić wieloma różnorodnymi sposobami. Aby zachować jakość spożywczych artykułów wykorzystuje się sposoby konserwacji i przechowywania, tego typu jak chłodzenie, wysuszanie oraz wędzenie. Dodatkowo, dla specjalistów w obszarze chłodzenia najbardziej kluczowym aspektem chłodni jest proces chłodzenia. Instalacja chłodnicza musi zachować temperaturę na określonym poziomie. Najczęściej okres przechowywania można przedłużać, wystarczy jedynie zmienić temperaturę.

Comments are closed.