Czym jest proces chłodzenia produktów? Jaką rolę w tym odgrywają komory chłodnicze?

Tego rodzaju produkty, rodzaju mięso są “martwe”, znaczy to bowiem, że proces psucia się produktu zaczyna się niezwykle szybko – zaraz po uboju. Pozostałe rodzaje żywności, takiego rodzaju jak owoce i warzywa są jednakowoż “żywe”, co oznacza, że ich metabolizm nie zatrzyma się po zbiorach, tak więc ażeby zapobiec zaniżaniu się ich jakości, powinniśmy utrzymywać je w warunkach najbardziej odpowiedniej temperatury oraz wilgotności.
Wilgotność ma bardzo duże znaczenie dla mięsa, choć utraty wilgoci nie widać od razu po produkcie, natomiast jej konsekwencją jest konkretne pomniejszenie zysku ze sprzedaży na podstawie masy, a nie wycofanie ze sprzedaży. Poszczególne przetwory oraz napoje mleczne warto przechowywać w temperaturze niższej od pewnej wartości, żeby zapobiec wystąpieniu reakcji chemicznych i procesów mikrobiologicznych, które mogłyby spowodować pogorszenie jakości takich produktów. Zdecydowanie jak komory chłodnicze to pojęcie jakości żywności jest niezbędne (sprawdź informacje). Pojęciem takiego typu definiuje się zarówno własności fizyczne, lecz także wrażenia zmysłowe konsumentów.