Czym różni się opiekacz od tostera i jakiego rodzaju pieczywo mógłby opiekać?

Gorące i chrupiące pieczywo to element porannego posiłku na wielu polskich stołach. Urządzenia, które szybko podgrzewają bułki czy też kromki chleba tostowego są w użyciu już od dawna, a zwyczaj ich stosowania przyszedł do nas spoza granic Polski.

sprzęty
Autor: Toblerone
Źródło: Toblerone
Jednak urządzenia takie jak tostery czy też opiekacze pomimo, że w efekcie funkcjonują na podobnej zasadzie, nie są jednak identyczne. Tostery (Deco Salon-wejdź… nasz link) to urządzenia, do których pieczywo wkłada się z góry lub z boku, z kolei opiekacz do pieczywa to urządzenie, które jest położone poziomo. Kromkę kładzie się na płycie grzejnej oraz przykrywa się klapką, w której jest druga płyta grzejna. Na rynku istnieją opiekacze wyprodukowane z metalu, plastiku albo z połączenia wspomnianych dwóch materiałów. Te plastikowe można by kupić w praktycznie każdym odcieniu, zatem można ich wygląd dostosować nawet do wystroju całej kuchni, jednak ich wadą jest stosunkowo mała wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto jeżeli tego typu opiekacz byłby używany dosyć często, to mógłby się w niektórych miejscach trochę stopić.
Znacznie bardziej trwałe są opiekacze wykonane z metalu. Nie uszkodzą się nawet, jeśli upadną na posadzkę z wysokości kuchennego blatu. Wg niektórych sugestii, opiekacze metalowe są znacznie bardziej wytworne, przez co ładnie prezentują się w dowolnej, nawet niezwykle nowatorskiej jadalni. Tego typu urządzenia posiadają moc w zakresie 600-1300 W, jednak w domu najlepiej sprawdzą się produkty o mocy ok. 700-800 W.

Przy kupnie tego urządzenia warto jest też zwrócić uwagę, czy też ma dodatkowe wkładki, np. do smażenia pierogów czy też przygotowywania gofrów. Istnieją także wkładki do pączków czy ciasteczek.

Comments are closed.