Jabłka jako ojczysty, pyszny owoc

Jabłka to ojczysty, smakowity owoc, jaki zachwyca bogactwem odmian różniących się wymiarem, kształtem, kolorem, smakiem, zapachem i zastosowaniem.
Jabłka zmniejszają poziom cholesterolu, ochraniają serce, odtruwają.

mieszkania
Autor: Mermaid Properties Sp. z o.o.
Szklanka do herbaty
Źródło: www.garneczki.pl
Najbardziej odpowiednie jabłka to te prosto z sadu, dojrzewające w słońcu. Warto włączyć owe owoce do codziennej diety, bo poprawiają trawienie, przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się, wspierają odchudzanie. Warto skorzystać z szerokiej gamy gatunków, które proponuje hurtownia jabłek i zakupić większą ilość owych wybornych owoców.
Jabłka powinno się jeść całe, łącznie z gniazdami nasiennymi i skórką, ponieważ właśnie tam znajduje się największa ilość pektyn. To one oczyszczają system, korygują florę bakteryjna jelit, zapobiegają zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed arteriosklerozą i zawałem. Pomimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, bowiem wiele w nich zasadowego potasu i żelaza. Surowe jabłka wzmacniają układ krążenia, korygują pracę wątroby i posiadają działanie diuretyczne. Przecier przygotowany z jabłek może wspomóc w leczeniu laksacji i choroby wrzodowej. Owoc ów nasyca i ma niewiele kalorii, toteż są bezkonkurencyjne w kuracjach odchudzających.
sałatka
Autor: Basheer Tome
Źródło: http://www.flickr.com
Owoce te bardzo często wykorzystywane są do przygotowania deserów. Chętnie stosujemy jabłka do szarlotki, tart i jabłeczników. Pasują one także do potraw wytrawnych, zwłaszcza tłustych mięs kaczki, wieprzowiny, a również wątróbki.

Przyzwoicie komponują się również w surówkach dodając im szczególnego smaku.
Jabłka odpowiednio przechowywane zachowują walory smakowe i odżywcze przez długi czas, dlatego jest możliwość je spożywać przez pełny rok.

Comments are closed.