Jak inaczej często określana jest pita przez wielu ludzi każdego dnia kawa?

kawa przez niektórych zwana jest czarnym złotem. Dzieje się tak zapewne z tego powodu, że dla co poniektórych ludzi jest ona niezwykle cenna. Każdego dnia wiele milionów ludzi na całym świecie zachwyca się mielonymi ziarnami kawy.

kawa ziarnista cena
Autor: Silit
Źródło: http://www.smakprostoty.pl/index/1/34/364/silit__polar_white/id

To jedna z postaci, w której możemy kupić dzisiaj owoce kawowca.
Kawa ziarnista to najczęściej wybierana postać kawy. Dzieję się tak dlatego, gdyż świeżo zmielone ziarna posiadają wyjątkowy aromat i niezwykle wyrazisty smak. Po zmieleniu kawy nie powinno się jej przechowywać zbyt długi czas, gdyż prędko traci ona swój wyjątkowy smak. Najlepiej jest kawę w ziarnach mielić tuż przed podaniem. Jeśli interesuje cię tego typu kawa ziarnista cena jej jest naprawdę bardzo różna – od trzydziestu złotych w górę. W asortymencie dobrego marketu z kawą odnajdziemy najlepsze rodzaje z całego świata. Na życzenie odbiorcy taka (strona polecana w temacie) mogłaby być profesjonalnie zmielona. Wtedy wysyłana jest już jako kawa mielona.
O jakości kawy nie decyduje koszt, choć idealny gatunek musi być trochę warty. Ocena, czy kawa jest dobra przeprowadzana jest przez licencjonowanych kiperów. Badają oni próbki wypalonej oraz niepalonej kawy, zmielonej oraz zaparzonej. Kiperzy sprawdzają, czy też nie ma tam ciał obcych takich jak np. kamienie lub patyczki. Ocenia się wtedy wygląd oraz rozmiar ziaren. W przypadku ziaren zmielonych oraz zalanych wodą ocenia się aromat, kwasowość i słodycz. Taki proces jest niezwykle skomplikowany i żąda od kipera wiele wiedzy na tematy kawy i sprawnie działającego nosa. Jeżeli kawa zdobędzie 80 punktów, stanie się wtedy kawą specialty. Na całym globie około pięć procent kawy zalicza się do segmentu specialty. Reszta gatunków, to kawy przemysłowe, uprawiane na wielkich plantacjach.

Tam owoce kawowca zbierane są za pomocą kombajnów, a następnie wypalane w ogromnych palarniach prędko i w bardzo wysokiej temperaturze. Z takiego palenia wychodzi kawa, w której trudno wyczuć smak czekolady czy też smak cytrusów.

Comments are closed.