Jak odpowiednio przygotowywać kawę? Sprawdzone sposoby na pyszną kawę

Kawa w naszym kraju jest równie znana, jak herbata. Jak przeważnie przygotowujemy kawę? W restauracjach zamawiamy zwykle cappuccino, latte czy też macchiato czyli kawy z mlekiem. Taki sposób picia kawy preferuje ponad 60% kobiet oraz 40% mężczyzn. I choć taki rodzaj kawy często wymaga posiadania ekspresu są inne sposoby, aby go zastąpić.

I można zrobić naprawdę świetny napój w kilka sekund. Caffe latte, Cappuccino bądź Macchiato możesz przyrządzić w domu.
kawa w szklance
Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Wstając rano, często marzymy o kremowej piance na naszej rannej kawie – ale jak spienić mleko prostym sposobem, bez użycia dobrego ekspresu, za to tak, aby przypominała najlepszą kawę? Faktem jest, że kawa przygotowywana z mleczną pianką ma o wiele bajeczny smak i jest łagodniejsza dla naszego żołądka. Dużo lepiej ukazuje się w filiżance lub szklance, jak w przypadku latte.Mleko możemy spienić przy wykorzystaniu spieniacza tłokowego, elektrycznej sprężynki a nawet miksera, gdy organizujemy spotkanie z dużą liczbą osób. Co zdumieć może Was, ciekawym narzędziem jest również zwykły słoik.

czarna kawa
Autor: ekidreki
Źródło: http://www.flickr.com

Mielenie kawy jest etapem wyjątkowo kluczowym, i jednym z ważniejszych detali dobrego espresso. Wiele osób uważa nawet, że jest to najważniejszy krok przygotowywania kawy. Kawę powinno się zmielić zaraz przed parzeniem, ponieważ już w ciągu godziny od zmielenia traci ona 30% swoich walorów smakowych, później ten proces postępuje jeszcze szybciej.

Istotne są właściwe ziarna. Jeśli je mamy, to kawę rzeczywiście trudno źle zrobić. Nawet jeśli źle je zmielimy, lub użyjemy złej jakościowo wody, to i tak smak będzie dużo lepszy, niż gdybyśmy właściwie przygotowali kawę z niedobrych ziaren. Nie powinniśmy parzyć kawy z ziaren palonych szybciej jak trzy miesiące temu. Ziarna (ciekawe porady) wietrzeją bardzo szybko, więc nawet jeśli na opakowaniu pisze, że termin do spożycia jeszcze obowiązuje, nie gwarantuje nam to orzeźwiającego smaku kawy. Ziarna trzeba przechowywać w chłodnym a także ciemnym miejscu, ale nie w lodówce, gdyż kawa łapie różnego rodzaju zapachy.
A więc należy zainwestować w nowoczesne filiżanki do kawy a dla wymagających ciekawym rozwiązaniem są kawiarki. (Przekonaj się sam:

Comments are closed.