W jaki sposób przygotować pyszny tradycyjny sernik, żeby zaskoczyć koleżanki oraz mężów smakiem prawdziwego domowego ciasta

Najzwyklejszy biały ser jest chyba najbardziej uniwersalnym produktem spożywczym i w żadnym wypadku nie trzeba być wspaniałym kucharzem, aby móc przyrządzić smaczne dania z wykorzystaniem wspomnianego składnika. Nawet początkująca pani domu nie powinna mieć żadnych problemów z usmażeniem naleśników bądź ugotowaniem pierogów z serem. W nieco innym świetle ta kwestia przedstawia się, jeśli pod lupę weźmiemy pieczenie ciast – tutaj należy mieć przynajmniej minimalne doświadczenie, aby z pieca nie wyciągnąć zakalca.

Sernik
Autor: Baileys
Źródło: Baileys
Sernik tradycyjny to wypiek, o którym marzą mężowie wracający do domu po dniu spędzonym przed ekranem laptopa – obfity obiad powinien zakończyć się wspaniałym deserem, a kawa parzona smakuje o wiele lepiej, jeżeli towarzyszy jej kawałek apetycznego sernika. Aby to ciasto smakowało tak mniej wymagającym panom, jak i bardziej kapryśnym damom, do wypieku należy koniecznie użyć wiejskich jajek – te z hipermarketu na pewno nie będą tak dobre, jak te kupione u gospodarza.

Kolejną sprawą jest wykorzystanie środka spulchniającego – żeby ciasto było kruchutkie, należy doń dodać sodę bądź proszek do pieczenia. Jednakże zwolennicy tradycji proponują, żeby stosować naturalne produkty, czyli na przykład smalec, a zamiast margaryny wykorzystać zwykłe masło, które rzecz jasna nadaje niepowtarzalnego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie może obyć się bez suszonych winogron, pomimo tego że znajdą się i takie łakomczuchy, które nie cierpią takich dodatków.

Mając na względzie gusta bardziej oryginalnych smakoszy, warto niekiedy trochę zmienić zwyczaje i podać rodzinie sernik na zimno bądź z wiśniami. Raz na miesiąc zamiast kruchego ciasta można również zagnieść drożdżowe, a nawet francuskie. De facto liczy się przede wszystkim to, żeby używać tylko i wyłącznie świeżych składników, więc mrożone półprodukty już w przedbiegach odpadają.

Okazuje się, że wyśmienity smak to nie wszystko, równie ważną kwestią jest także odpowiednie podanie. Tradycyjny sernik o niebo lepiej będzie wyglądał, jeżeli zostanie wyłożony na gustownej zastawie. Przy okazji warto też zadbać o oryginalną oprawę spotkania przy popołudniowej kawie i tuż patery z sernikiem ustawić wazonik z bukietem pachnących fiołków oraz obowiązkowo chociażby niedużą świeczkę.

Czujesz chęć na nowe zajmujące posty? Nie ociągaj się! Opracowaliśmy ich dla Ciebie sporo. Zatem kliknij po więcej i ciesz się świeżymi treściami.

/J]

Comments are closed.