Jaką kawę ziarnistą wybrać i dlaczego najwłaściwiej zmielić ją przed zaparzeniem?

Najsmaczniejsza kawa to ta, ze świeżo mielonych ziaren. Jest w najwyższym stopniu aromatyczna oraz po prostu najsmaczniejsza. smakosze kawy zawsze polecają kawę ziarnistą tylko najlepszej jakości.

Pośród kaw pachnących czekoladą i miodem, każdy znajdzie własny preferowany smak.
Jeżeli ktoś posiada automatyczny ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem, to kawa ziarnista w jego przypadku okaże się doskonałym wyborem. Automatyczne ekspresy (pozostałe informacje w serwisie ekspresy do kawy katowice) posiadają zamontowany młynek, który posiada regulowanie stopnia mielenia kawy, a to bardzo wpływa na smak zaparzonego napoju. Żadnego człowieka nie należy przekonywać, że kawa w ziarnach jest znacznie lepsza od mielonej. Jeśli smakosz kawy nie ma młynka do kawy lub automatycznego ekspresu z dołączonym młynkiem, powinien jak najszybciej w niego zainwestować. Stare młynki nie mielą kawy najlepiej. Przegrzewają ziarna w czasie mielenia, a to niezwykle psuje smak kawy po zaparzeniu.
Zdrowe jedzenie
Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com
Kawa
słodycze
Zazwyczaj uprawianymi rodzajami kawy na świecie są Arabica oraz Liberica. Gatunki inne są w mniejszym stopniu znane i słabo rozpowszechnione. Arabica jest uważana za najszlachetniejszą kawę. Jej ziarna prezentują się bardzo ładnie, a napar z niej jest bardziej delikatny w smaku. Zazwyczaj czuć w niej smak kakaowy czy też orzechowy. Robusta natomiast jest gatunkiem o mocno wyczuwalnym smaku. Niektóre jej odmiany posiadają nawet korzenny smak. Robusta posiada więcej kofeiny niż Arabica oraz dla większej ilości koneserów kawy posiada zbyt charakterystyczny smak. Z tych wszystkich rodzajów Liberica ma najmniej aromatu. Daje za to największe plony oraz jest odporna na szkodniki (zobacz ofertę: więcej o ozonowanie gostynin).

gatunek ten uprawiany jest na Madagaskarze i na Jawie. Sposób mielenia kawy często jest zależny od tego, w jaki sposób kawę będziemy parzyć. Jeśli mamy chęć zaparzyć kawę po turecku, to musi zostać ona zmielona drobno.

Comments are closed.