Jakie noże są wyprodukowane z najtwardszej i w najwyższym stopniu odpornej stali?

Stal damasceńska jest znajoma dla ludzkości od bardzo wielu lat. Wywodzi się ona z Damaszku, stolicy Indii. charakteryzuje się ona niezwykle dużą twardością przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności. Jest znakomitym surowcem do produkcji białej broni czy bardzo ostrych noży.

zaparzacze
Autor: Bodum
Źródło: Bodum
noże ze stali damasceńskiej
Autor: Quinn Dombrowski
Źródło: http://www.flickr.com
Tak niesamowite właściwości możliwe są dzięki umiejętnej zawartości węgla w stopie. Jak powszechnie wiadomo, stal jest stopem żelaza oraz węgla, jednak zaznaczyć należy, że za twardość stopu jest odpowiedzialna odpowiednia zawartość węgla. Jeśli wynosi ona mniej niż 0,5%, stal jest stosunkowo miękka, natomiast w zakresie 0,5%-1,75 – twarda. Ta stal jest nierównomiernie nawęglona oraz występują w niej węgliki żelaza. Wykonane przy pomocy tej techniki noże stosowane są obecnie w restauracyjnych kuchniach czy też przez sympatyków survivalu. Niezwykle istotny jest fakt, że noże ze stali damasceńskiej są zrobione z kilkunastu albo nawet kilkuset warstw. Mogą być doskonałym rozwiązaniem na prezent, gdyż oferowane są w eleganckim opakowaniu, w którym może znajdować się kilka noży o różnorodnych wymiarach.
Noże do kuchni wyprodukowane ze stali damasceńskiej, mają twardość rzędu +/- 60 HRC, długość ok. 25-30 cm, grubość klingi ok. 2mm i ważą około 150-200 g. Stal damasceńska jest używana między innymi w japońskim „mieście noży” Seki, które słynie na całym świecie z tworzenia najlepszej klasy tego typu przedmiotów. Są one wytwarzane głównie dla profesjonalistów, którzy nie mogą sobie zezwolić na częste przerwy w celu np. ostrzenia noża. Ceny takich noży nie są niskie oraz zazwyczaj mogą wynosić paręset PLN.

Nie jest to jednak dużo, zwłaszcza jeśli bierzemy pod uwagę to, że mogą one posłużyć nawet przez kilkadziesiąt lat. I cały czas mogą nas cieszyć swoim niezawodnym funkcjonowaniem.

Comments are closed.