Jakie noże to według japońskich kucharzy noże trzech cnót?

Jednym z najbardziej popularnych noży używanych w kuchni w kraju Kwitnącej Wiśni są noże Santoku, które charakteryzują się ekstremalnie dużą ostrością oraz szeroką klingą. Atuty takiego noża na pewno doceni nie tylko każdy profesjonalny szef kuchni, lecz także kucharz-amator.

kotlet

Autor: Kamil Porembiński
Źródło: http://www.flickr.com
Nóż Santoku Miyabi ułatwia bardzo równy rozkład sił, co sprawia, że cięcie jakiegoś półproduktu jest szybkie i precyzyjne. Umożliwia to także wysoka faseta, która redukuje tarcie. Wyjątkowo warta komentarze jest również niezwykle przyjemna w dotyku rękojeść, dzięki której mistrz kuchni może cieszyć się z takiego przyrządu.

Wtedy, kiedy będziesz wyszukiwać analogicznych materiałów, to te wskazówki ze strony z pewnością będą dla Ciebie bardzo użyteczne.

Nóż ten doskonale sprawdza się przy przygotowaniu ryb czy też warzyw. Jest to niezbędny składnik wyposażenia kuchni podczas przygotowywania dowolnych japońskich potraw. Nóż Santoku Miyabi jest tak wyjątkowy m.in. ze względu budowy rękojeści, co jest skutkiem setek lat wzmożonej pracy fachowców z Seki, czyli japońskiego „miasta noży”. Rdzeń tego noża jest skrajnie twardy (63 Rockwella), ponieważ jest stworzony z proszkowej stali.

Bruschetta

Autor: Tarsmak
Źródło: Tarsmak
nóż santoku miyabi

Autor: wwwpieknowdomu.pl
Źródło: wwwpieknowdomu.pl
Warte odnotowania jest również to, że powierzchnia klingi jest w każdym wypadku ręcznie kuta, a struktura płaszczyzn noża posiada funkcjonalny wygląd. Powierzchnia noża posiada wgłębienia, które mają na celu zapobieganie przylepianiu się do niej fragmentów krojonego jedzenia. Rękojeść noża Santoku Miyabi jest znakomicie wyważona oraz bardzo stabilna, jeśli weźmie się pod uwagę jej kształt. Ostrze jest wykonane z trzech powłok hartowanej na mrozie stali, natomiast nóż ma symetryczny szlif.

Noże są ostrzone przy pomocy unikatowej techniki Honbazuke, zatem trzyfazowego manualnego ostrzenia. Ostrze to charakteryzuje się wysoką sprężystością oraz wytrzymałością na m.in. łamanie czy rdzewienie.

Comments are closed.