Jakie żeliwne garnki warto kupić?

Miłość do żeliwnych garów, czy też patelni, może trwać całymi dekadami i być autentycznym, kulinarnym doznaniem. Jeśli ktoś zafascynuje się żeliwem w kuchni, najprawdopodobniej pozostanie mu wierny do końca .
Kłopot tylko w tym, aby dobrze wybrać oraz odpowiednio zainwestować pieniądze.

Żeliwne naczynia cieszą się w naszej ojczyźnie coraz to większą popularnością. Wzrasta ilość osób ceniących apetyczne smaki zyskiwane właśnie dzięki żeliwu. Lecz, żeby dobrze wybrać żeliwne garnki, albo patelnie, które do najtańszych nie należą, powinniśmy zorientować się, czy wyselekcjonowana marka spełnia wszelakie oczekiwania powiązane z żeliwnymi naczyniami. I to, co specyficzne, nie tylko oczekiwania użytkowników, ale i specjalistów w owej dziedzinie, którzy określili pewien standard wymagany dla prawdziwego żeliwa.
Pierwszorzędną rolę w przypadku należytego żeliwnego garnka pełni jego waga. Po tym, między innymi, można określić, czy fabrykant nie oszczędzał na surowcu – konstrukcji tworzącej garnek. Bardzo silnie zanieczyszczone żeliwo ma w sobie wiele bąbelków powietrza, które pojawiają się w czasie procesu wytwórczości – gdy łączy się z sobą przeróżne metale oraz surówki, tworzące przyszłe naczynia. Im lżejsze będzie żeliwo, tym sporzej jest w nim bąbelków powietrza. Co za tym idzie – takie żeliwo będzie mieć mizerną odporność mechaniczną oraz termiczną.

Czym grozi jego używanie? Może popękać (nawet na kuchence!), niewielki dodatek zimnej wody może rozerwać je (co zadziwiające, wystarczy parę kropel wody!), bardzo szybko się przegrzewa a także wypacza – czyli zjawiskowo krótko dobrze działa oraz ekspresowo kończy żywot. Le creuset sklep oferuje żeliwne patelnie i garnki tylko najwyższej jakości.

Comments are closed.