Kilka przydatnych informacji o paleniu kawy, jakie są plusy palarni lokalnych.

Kawę kupić można we wszystkich sklepach, czy to pod postacią ziaren czy zmieloną przez producenta. Z takiej też formy korzystają setki milionów na całym świecie, wypijając ogromne ilości filiżanek każdego dnia.

Proces produkcji kawy, w pierwszej chwili bardzo prosty, wymaga dużego doświadczenia i wiedzy. Ziarna kawy wypraża się bowiem w temperaturze 200-250 stopni przez okres kilkunastu minut. W tym czasie w surowych ziarnach zajdzie naprawdę duża ilość zmian, dając ostateczny rezultat w postaci ciemnego, niewielkiego i niesłychanie aromatycznego ziarenka. Możliwości jeśli chodzi o odmiany ziaren, temperaturę i czas jest naprawdę sporo, z tego też powodu kawa od różnych producentów smakować będzie odmiennie. Co więcej, smakosze coraz chętniej się zwracają w stronę niewielkich, lokalnych palarni, w których mogą odkryć niesamowite smaki.
Wiosenna dieta

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
pojemnik ciasteczek

Autor: Richard Eriksson
Źródło: http://www.flickr.com
W przypadku dużych koncernów kawa kawa ziarnista do ekspresu arabica musi smakować uniwersalnie i zadowalać gusty wielu konsumentów, więc nie będzie tutaj specjalnie możliwości na eksperymenty. Nieduża palarnia kawy Wrocław ma dużo większe możliwości pod tym względem, ponieważ testować może nieduże serie w poszukiwaniu nietypowych doznań smakowych. Lokalne palarnie często są zakładane przez pasjonatów tego napoju, którzy swoje zamiłowanie do kawy będą również przekładać na to, co oferują.

Często w tego typu miejscach prowadzone są degustacje, więc Konsumenci mogą wypróbować wielu smaków i wybrać najbardziej odpowiedni. Co ważne, ogromną zaletą zakupów w palarniach kawy jest to, że się otrzymuje ziarna świeżo przygotowane, o najlepszym aromacie.

Comments are closed.