Kilka ważnych informacji o podawaniu zup na co dzień i przy różnych uroczystościach.

O ile na co dzień w większości rodzin zupy zwyczajnie się zjada na głębszych talerzach czy nawet miskach, to w przypadku jakiejś uroczystej okazji należy zadbać o odpowiedni zestaw naczyń.

bardzo dużo będzie w tym przypadku zależało od tego, jaka zupa zostanie zaserwowana, a możliwości są pod tym względem naprawdę duże. Pozostać rzecz jasna można przy klasyce, to znaczy rosole albo pomidorowej, a można ugotować na przykład pyszną grzybową albo pożywny barszcz. Generalnie rozróżnia się trzy podstawowe naczynia na zupy, czyli talerze, miseczki oraz bulionówki Lubiana.

Jeśli poszukujesz interesujących informacji na opisywany temat, odwiedź restauracja chyby nas, a z pewnością przeczytasz ciekawe fakty.

W sumie powinno się je posiadać wszystkie gdzieś schowane, ponieważ zawsze może się okazać, że będą potrzebne. Niektórzy zalecają, aby jeszcze do tego zestawu dołożyć barszczówki, to znaczy specjalne naczynia przeznaczone właśnie do podawania barszczu.

ogórki w słoiku

Autor: jeffreyw
Źródło: http://www.flickr.com
Bez względu na fakt, w jakim naczyniu podana zostanie zupa, to należy się trzymać kilku istotnych reguł. Jeśli chodzi o talerze, to przeważnie kładzie się je puste na stole, z umieszczoną po prawej stronie łyżką, a zupa jest podawana w osobnych wazach. Z kolei bulionówki Luminarc daje się gościom już pełne, a stawia się je dodatkowo na talerzu o odpowiednim rozmiarze. Niejednokrotnie do podawanych w ten sposób zup pojawią się jeszcze różne dodatki, w takim przypadku powinny się one znajdować na talerzyku z prawej strony.

Dość oryginalnym i coraz popularniejszym sposobem na podawanie zup są specjalne, niewielkie bochenki chleba, bardzo dobrze sprawdzają się one przy białym barszczu.

Comments are closed.