Odkryj tajemnice najwyższej jakości napoju bogów, bo „życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

Napój bogów, to wyjątkowy trunek, który jest sumą odmiany winogron, gleby, klimatu i ręki właściciela winnicy. Każde wino powinno być nalewane z dostojeństwem właściwym do trudu zainwestowanego w jego wytworzenie. Szczelnie zakorkowane w szklanym pojemniku, oczekuje na właściwy czas otwarcia.

Aby doświadczyć maksymalnej rozkoszy z picia tego cudownego trunku, warto a wręcz winno się napowietrzyć wino przed zaserwowaniem go na stół. Wcześniejsze odkorkowanie butelki, jest metodą najczęściej stosowaną, ale niedoskonałą, dlatego, że wino natlenia się wolno, a przy tym ociepla się wymagane .

Karafka do wina
Źródło: www.decosalon.pl

Jeżeli wybiera się taką metodę, należy dekanter z winem, postawić w odpowiednio chłodnym miejscu . Bardzo istotna jest wytrwałość w odniesieniu do win ciężkich, których bukiet jest wieloelementowy, ale jego wykrywanie sprawia ogromną radochę. Właściwe dekantowanie przebiega w wykwintnych karafkach ze szkła – sklep Deco Salon.

Efekt dekantowania wina otrzymać można też bezpośrednio w kieliszku. Istotna jest w tym przypadku adekwatnie duża objętość kieliszka oraz jego linia z szeroką płaszczyzną parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Ozdobna butelka do wina o specyficznym kształcie – pękata u dołu z wąską szyjką, służy do procesu napowietrzania i eleganckiego serwowania wina na stół.

Tradycyjne dekantery do wina urzekają różnorodnością wyglądu, pozwalają celebrować degustację wina, wzbogacając wrażenia zmysłowe i estetyczne znawców i entuzjastów win. Oryginalne szklane naczynia do serwowania wina, pozwalają uwalniać pełny aromat wina, równocześnie przepięknie prezentując się na stole.

Jeżeli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok dekantera z winem, wskazane jest by stała adekwatna, pusta butelka i korek. Dobrą praktyką jest, aby nalewać wina młode przed długo leżakującymi, nalewać lekkie przed treściwymi, serwować wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne podawaćna koniec.

Comments are closed.