Po czym możemy zidentyfikować dobrą restaurację?

Czy bez rekomendacji przyjaciół, familii czy też najlepszego przewodnika można orzec, że miejsce, do jakiego właśnie wstępujemy jest dobrym wyborem? Czym inspirować się przy doborze?
Zacznijmy od pierwszego wrażenia, paru pierwszych sekund po przekroczeniu progu restauracji.

Wbrew pozorom, to nie wystrój będzie tu decydujący. Naszą uwagę musi przykuć woń. Wystrój jest to indywidualna sprawa. Jedni lubią “surowy” stan, drudzy sporo dodatków, barwne firanki albo obrus. Tak naprawdę w jadłodajni to kuchnia pokazuje, jak dużo dana restauracja jest warta. W restauracji nie powinno być czuć odświeżacza powietrza. Dobrze, jeżeli z kuchni dolatuje do nas subtelny zapach jedzenia. Wiemy, że kuchnia żyje, kucharze pracują.
restauracja

Źródło: villamare.com.pl

Efekty tej pracy będzie widać w menu. Menu powinno być zwięzłe i raczej lakoniczne. Im będzie dłuższe, tym ogromniejsza ilość mięs, jarzyn albo dodatków które rzadko opuszczają pomieszczenie kuchenne. Nie jest to, naturalnie, zasadą, chociaż można przypuszczać, że w lokalu podającym 20 różnych rodzajów owoców morza, homary częściej niż na talerzach lądują na dnie zamrażarki. Czego więc winniśmy bezapelacyjnie unikać? Przede wszystkim, warzyw jak też owoców poza sezonem ich występowania. Weźmy pod uwagę, że szparagi, jakie przyjeżdżają do nas w środku zimowego sezonu z Ameryki Południowej, muszą być stosownie przygotowane do tak dalekiej podróży. Także przez dodatek chemicznych środków.

Jeżeli ktoś oferuje nam truskawki w grudniu to powinniśmy się zastanowić, skądże one się wzięły. Czy to istotnie świeży, naturalny artykuł, czy też naładowany chemią wynalazek z drugiego końca globu?

Comments are closed.