Program HACCP w hotelarstwie

Wielu ludzi zastanawia się, czym jest tak zwany system HACCP, który działa na różnorodnych publicznych obszarach, między innymi

Poland Łódź
Autor: Elroy Serrao
Źródło: http://www.flickr.com

w placówkach przedszkolnych i hotelach, jednak nie wszyscy je znają.Obecnie ów program działa w Unii Europejskiej od 1975 roku, jednak na świecie jest już znany za sprawą Stanów Zjednoczonych, gdzie opracowany został do programów kosmicznych lotów załogowych. W szczególności na celu ma eliminowanie zagrożenia, czyli wszystko, co przynieść może szkodę klientowi.

Program HACCP w hotelarstwie ma przede wszystkim zapobiegać między innymi szkodom na rzecz konsumenta, do których zaliczyć można zatrucie, nieprzyjemny wygląd pokoju czy też brak czystości. Zwykle HACCP w hotelarstwie ma związek głównie z pomieszczeniami, w których przygotowywane są posiłki. Zakłada on m.in. utrzymanie podłogi w odpowiednim stanie, a także ogólną troskę o czystość w miejscach publicznych. Ma to bowiem podnieść jakość bezpieczeństwa oraz produkowanych posiłków, a także zdobycie zaufania klientów oraz podniesienie jakże ważnej świadomości osób odpowiedzialnych za przygotowywanie żywności. Teoretycznie HACCP (wszytko o szkoleniach HACCP tutaj) nie dotyczy w Polsce małych przedsiębiorstw, zatrudniających do pięćdziesięciu osób, lecz jest to niezgodne z systemem UE.
Gazetka promocyjna, reklamowa

Analiza zagrożeń HACCP odwiedź ten link to inaczej postępowanie polegające na eliminacji zdrowotnych zagrożeń na rzecz gości, do których zaliczyć można na przykład bakterie i wirusy, a także zagrożenia fizyczne i chemiczne. Kolejno są to m.in. szkło i szkodliwe dla zdrowia detergenty.

kumquat
Autor: Andrea Pokrzywinski
Źródło: http://www.flickr.com

W szczególności zagrożenia są eliminowane ze względu na chorób pokarmowych, wymagań prawnych ze strony Unii Europejskiej czy też pewności konsumowania żywności najlepszej jakości.

Comments are closed.