Rola, jaką mają do wykonania separatory tłuszczu w obiektach gastronomicznych.

Ścieki z obiektów typu: mleczarnie, serownie, albo przetwórnie ryb wymagają dodatkowej ingerencji, nim spłyną do kanalizacji. Zwykła zmywarka czy pozostałe przyrządy stosowne w obiektach gastronomicznych okazują się bowiem czymś niewystarczającym. Z tego powodu zanieczyszczenia takie wymagają dodatkowej obróbki.

rury
Autor: Picturepest
Źródło: http://www.flickr.com
Takie zakłady przemysłowe, w których wytwarza się tłuszcz powinny zostać wyposażone w specjalne separatory, dzięki jakim będzie unikać się osadzenia tłuszczu w rurach, co może doprowadzić do zatkania przewodów. W przeszłości było to niebezpieczne dla środowiska, ale i też dla ludzi, bo niejednokrotnie można było usłyszeć o tym, że zanieczyszczenia takie zaszkodziły zdrowiu wielu ludzi. Dostępne w obiegu separatory tłuszczu spełniają wytyczone normy projektowe i dopuszczone są przez prawo budowlane, poprzez co mają certyfikaty pozwalające z nich korzystać. Trzeba jedynie dobrać odpowiedni typ separatora pod zastosowanie jakie ma mieć, czyli dokładnie pod to, czym zajmuje się określony zakład przemysłowy. Są chociażby takie separatory, jakie idealnie nadadzą się do umieszczenia w obiektach które nie przemarzają, a są i te jakie powinno się założyć od zewnątrz obiektu. Rola, jaką mają do zrealizowania separatory tłuszczu w budynkach związanych z gastronomią pozostaje w takim razie znacząca.

separator
Autor: Internet Archive Book Images
Źródło: http://www.flickr.com
W każdym takim separatorze (więcej na: ) znajdują się specjalne urządzenia, umożliwiające pomiar i skontrolowanie grubości warstwy tłuszczy. Dzięki temu ścieki technologiczne będą oczyszczone, co usprawni pracę oczyszczalni biologicznych. To w konsekwencji doprowadzi do tego, że systemy kanalizacyjne będą działać bez przeszkód. W związku z tym separatory przeznaczone są głównie do: kuchni komercyjnych, dużych zakładów gastronomicznych, barów, czy także do zakładów przemysłowych powiązanych z przemysłem spożywczym. Reasumując, wymaga się, aby umieszczać je w tych miejscach, gdzie konieczne jest oddzielanie tłuszczu, olejów pochodzenia roślinnego i olejów zwierzęcych od pozostałych ścieków. Na szczęście, coraz większą uwagę zwraca się na to, żeby odpowiednie przedsiębiorstwa były wyposażone w takie urządzenia jak separatory. Jest to priorytetowe pod względem ekologicznym a także przekłada się również na zachowanie zdrowia przez ludzi.

Zaloguj się do tego portalu i kontynuuj poznawanie (http://edenbus.com.pl) interesujących tekstów. Mamy ich tam dużo i wszystkie opracowaliśmy z myślą o Tobie.

Przedsiębiorcy z gastronomii mają obowiązek tego dopilnować.

Comments are closed.