Subtelne dania podawane w postaci szaszłyka.

Sezon grillowania jest to okres widzeń z przyjaciółmi. Wyciągamy akcesoria lub nabywamy. To sposobność kiedy możemy pochwalić się naszymi potrawami przed znajomymi. Od zawsze na grillowych stołach panują wszelkiego typu potrawy.

szaszłyki

Autor: Ivana Sokolović
Źródło: http://www.flickr.com
Niektóre wytworne, pełne okrasy oraz te łatwe w przygotowaniu, a jednak pełne uroku. I właśnie do takich dań powinniśmy zaliczyć szaszłyki. Kawałki mięsa, boczku połączone z jarzynami nadziane na specyficzne szpikulce. Łatwe w wykonaniu danie a cieszy się szerokim sukcesem. Nie potrzebne są do tego sztućce ani nawet talerze. Samo danie powszechne jest na całym świecie i najprawdopodobniej jedno z najlepiej rozpoznawalnych.

Danie to może być wykonane z różnego rodzaju mięsa: cielęciny, jagnięciny, baraniny, wieprzowiny jak i wołowiny. Sporadycznie stosuje się drób, a w krajach nadmorskich często dodaje się rybie mięso. Miejscem, skąd być może pochodzi szaszłyk to kontynent Azjatycki. Niestety dokładny kraj pochodzenia nie jest znany. Tymczasem należy stwierdzić, że w Azji owa forma podania dania jest najbardziej popularna. A jaką historię szaszłyki mają w Polsce? Początkowo szaszłyki podawane w Polskich kuchniach jak i knajpach miały prawie identyczną postać jak te podawane w krajach azjatyckich.

Szukasz użytecznych informacji? To dobrze, ta strona internetowa restauracja baranowo na pewno Cię zainteresuje, ponieważ są na niej wiele bardzo interesujących informacji.

Tymczasem z upływem lat zmieniały się sposoby robienia tej znakomitej potrawy. Głównie zmieniły się metody przygotowywania mięsa. Oryginalnie mięso (zobacz – gęsina dla restauracji) przed nabiciem na patyczki do szaszłyków nie było przyszykowane. Jest surowe oraz wpierw nie doprawiane. Teraz mięso, które chcemy użyć do szaszłyków dużo wcześniej przygotowujemy. Korzystamy z zabiegu, który fachowo zwie się marynowaniem.

Marynatę standardowo robimy cierpką: z soku z cytryny, octu z dodatkami warzyw i przypraw. Także spotykamy nietypowe wersje opracowania marynaty do tej potrawy: zrobione z piwa, wina jak i z dodatkiem miodu. Finałowy wynik dania jest zależny głównie od tego z jakiego drzewa zrobione są patyczki do szaszłyków. Najlepsze to te wykonane z drzew liściastych oraz owocowych. Istotny wpływ poza patyczkami ma także typ źródła ciepła, nad jakim będziemy przygotowywać szaszłyki. Najlepszy posmak posiadają te smażone nad otwartym ogniem (np. nad grillem lub ogniskiem) a także pieczone na drzewie wiśni lub czereśni.

Comments are closed.