Świeże przyprawy to fundament każdej potrawy!

Wszyscy lubimy odpowiednio przyprawione jedzenie. Świetnie dopasowane zioła i przyprawy są w stanie przemienić zwykłą potrawę w prawdziwy smakołyk.
Niestety to, co kupujemy dziś w sklepach ma niewiele wspólnego z aromatycznymi mieszankami ziół i przypraw, od których pachnie w całym domu. W większości przypadków w woreczkach z fabrycznymi przyprawami znajdziemy suszone, zwietrzałe liście ziół, a kupne mieszanki przyprawowe składają się w dużej mierze z soli. Ponadto wielu producentów wzbogaca mieszanki przyprawowe o różne wzmacniacze smaku, spośród których wyjątkowo złą sławą cieszy się|takie jak cieszący się złą sławą glutaminian sodu.

gotowanie
Autor: Heather Sperling
Źródło: http://www.flickr.com
Jeśli chcemy przygotowywać zdrowe, aromatyczne i smaczne posiłki bez żadnych dodatków chemicznych musimy zacząć robić własne przyprawy. Do tego przydadzą nam się porządne moździerze kuchenne.
Przy pomocy tych niewielkich miseczek z tłuczkami możemy wykonać najróżniejsze mieszanki ziół, ziaren i przypraw, rozgniatać orzeszki i pestki słonecznika czy dyni i rozcierać miękkie łodygi roślin. Dzięki nim możemy zrobić rewelacyjne czosnkowo-ziołowe marynaty do mięs z grilla. Wystarczy rozgnieść w moździerzu kilka ząbków czosnku wraz z ulubionymi ziołami, a potem połączyć uzyskaną mieszankę z oliwą z oliwek.

W marketach z dodatkami kuchennymi znajdziemy dziesiątki różnych moździerzy, które różnią się od siebie rozmiarem, materiałem i przeznaczeniem. W każdej kuchni na pewno sprawdzi się moździerz porcelanowy z tłuczkiem.

Comments are closed.