W jaki sposób elegancko serwować obiadek?

Każdy z nas ma inne wspomnienie smaku niedzielnych obiadków. Po pewnym czasie przez całe życie bądź próbujemy tenże smak odtworzyć, bądź odszukać własny.
Bazą nakrycia stołu będzie obrusik. Powinien być doskonale wyprasowany i zwisać z każdej strony blisko dwadzieścia centymetrów.

ciastka z kokosem

Autor: Jenna Freese
Źródło: http://www.flickr.com
Odcień obrusu jest dowolny choć powinniśmy pamiętać, iż gdy serwis mamy we wzory to obrus powinien być gładki. Z kolei gdy serwis jest jednorodnego koloru to obrus możesz kupić we wzór. Nie przesadzajmy w odcieniach a także wzorkach. Nie wybierajmy barw i deseni krzykliwych.

Niniejszy wpis zawiera fascynujące dane na omawiany temat – jeżeli masz ochotę zdobyć większą ilość wpisów, to odwiedź stronę tort urodzinowy dla dziewczyny, która przedstawia zbliżone zagadnienia.

Zachowajmy we wszystkim powściągliwość. Nieodzowną rzeczą na stoliku są naczynia ceramiczne z podgrzewaczem a także serwetki, jakie stanowią zarówno fragment dekoracyjny jak także higieniczny. Na stole możemy postawić kwiaty. Będzie to fragment ozdobny, lecz pamiętajmy, by znajdowały się w małym wazonie, w taki sposób aby nie zasłaniały gości. Ażeby spotkanie nabrało blasku warto postawić świece.

Jak już kapitalnie nakryliśmy stół, to pora ustawić talerze, kieliszki, srebro stołowe wazy do zupy z podgrzewaczem itd. Oto nieco prawideł w jaki sposób to zrobić: Sztućce powinny być złożone podług kolejności użycia, poczynając od tych najdalej od salaterek, talerzyki głębokie ustawiamy na talerzach płaskich. ostrzałki do noży spoczywa nieopodal talerza po prawej stronie, widelec po lewej stronie zębami do góry. Łyżka zagłębieniem do góry niedaleko noża, łyżeczki przed talerzami. Ilość podanych potraw nie jest obowiązkowa to od nas zależy ile potraw zaserwujemy biesiadnikom.

Najlepiej podać cztery bądź pięć potraw. A jeśli przyjęcie jest zwięzłe to wręcz 3. garnki do gotowania na parze na pewno przydadzą ci się kiedy pragniesz by gotowane jarzyny zachowały żywe odcienie.

Comments are closed.