W niejednym hotelu z reguły znajduje się restauracja – co zatem zrobić, aby nie świeciła pustkami?

W naszym kraju jest spora ilość hoteli – każdy za wszelką cenę pragnie przyciągnąć gości. Menadżer może podjąć decyzję, że nie tylko zaproponuje najwyższy standard pokoi, ale świetne dania w restauracji.
Spory procent hoteli posiada restauracje.

witamina
kuchnia
Autor: Cory Doctorow
Źródło: http://www.flickr.com
ziarna kawy
Autor: Andreas Poike
Źródło: http://www.flickr.com
Niekiedy są one niedochodowe, ponieważ są puste. Goście pytają personel o dobre lokale gdzieś blisko i jakoś nie chcą korzystać z możliwości zjedzenia w hotelowym budynku. Może to kwestia stereotypów wyniesionych jeszcze z czasów komunizmu – nie jest to jasne. Z tego powodu część menadżerów hoteli chce z tym walczyć i zachęcić przyjezdnych nie tylko do hotelu, ale również do restauracji. Gastronomia hotelowa to generalnie trudny orzech do zgryzienia. Musimy zatrudnić najlepszy oraz zgrany zespół, a w naszej chłodni zawsze powinny znajdować się świeże artykuły. To generuje koszty. Niestety nikt nie zagwarantuje nam, że się zwrócą, jeśli hotel będzie postrzegany tylko jako zakwaterowanie i goście nie będą mieli ochoty jeść u nas. Należy zatem zmienić strategię i wyjść z naszą ofertą kulinarną na miasto. Bo któż zawyrokował, że restauracja (przejdź) hotelowa ma służyć tylko gościom danego hotelu. Trzeba postawić na promocję naszego lokalu w mieście i zachęcić innych do zajrzenia do nas.

Jeżeli odniesiemy sukces i w naszej restauracji zaczną codziennie jeść ludzie, to w końcu nie będziemy stratni na tym kawałku interesu. Poza tym, jeśli po jakimś czasie będziemy mieli sporo dobrych opinii w sieci, to pewnie okaże się, że w nasze ślady pójdą inne hotele.

Comments are closed.