Bogactwo w proszku

Zerkając na leżące na sklepowych półkach nowoczesne przyprawy do kiełbas pewnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak wartościowe były dawniej takie dodatki do potraw. W zamierzchłych, gdy nie wymyślono jeszcze skutecznej techniki utrzymywania niskiej temperatury otoczenia, przyprawy były stosowane do tłumienia zapachu nadpsutego jedzenia.

Najbogatsi mieszkańcy mieli na tyle pieniędzy, by zamawiać specjalne mieszanki przypraw, których wielkie dawki skutecznie niwelowały ohydny aromat zgnilizny. W tej dziedzinie wielką rolę odgrywała też sól – aby zachować przydatność do spożycia mięsa na pewien czas, intensywnie sypano dania solą. Człowiek, który posiadał kopalnię tego słonego minerału, stawał się krezusem. W dawnym Królestwie Polskim profity z kopalni solnych zwykle były odprowadzane do królewskiego skarbca (źródło strona).

wędzenie kiełbasy

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Były takie lata w historii świata, kiedy mieszanki przypraw z odległych krajów posiadały wartość sporo większą od czystego złota. Najwięcej trzeba było wydać na smakołyki z Państwa Środka, które cieszyły się wielką sławą.

Przekonaj się, że nasze linki (http://www.cukier-krolewski.pl/przepisy/ciasto-marchewkowe-w-halloweenowym-wydaniu/) prowadzą tylko do interesujących stron. Jeżeli interesują Cię jakiekolwiek dane, to te odnośniki mogą Cię przenieść Cię do wartościowych witryn.

A dlaczego przyprawy były tak wartościowe? To oczywiste. W dawnych czasach podróże, szczególnie wodne, były bardzo niebezpieczne i trwały całe lata czytaj to). Przewiezienie bez trudności ładunku przypraw z wschodniej Azji do Europy było nie lada wyzwaniem. Co warte zaznaczenia, różne aromaty i mieszanki przypraw były uważane za tak cenne, że były głównym obiektem pożądania korsarzy. Jak wszyscy wiemy, przyprawy są niesamowicie lekkie, a więc łatwo je składować. Złoto zaś charakteryzuje się znaczną gęstością, przez co bardziej opłacalnym łupem dla korsarzy były ładownie wypełnione bezcennymi korzeniami z odległych krain.

A jak jest współcześnie? Cóż, przyprawy do kiełbas i innych specjałów są łatwo dostępne w każdym miejscu. Dzisiaj tylko niesamowicie rzadkie przyprawy są drogie. Rozwój komunikacji spowodował, że nie ma trudności ze kupowaniem przypraw nawet z najodleglejszych zakątków świata.

Comments are closed.